بوم گردی و جاذبه های طبیعی – فرهنگی
1389/11/25 دوشنبه

اکوتوریسم یا بوم گردی شاخه ای از گردشگری فرهنگی و طبیعت گردی است که به مشاهده و مطالعه ی پوشش گیاهی و تنوع جانوری و لذت بردن از چشم اندازهای بکر ، پدیده های بی همتا و ویژگیهای شاخص زمین ریخت شناختی و همچنین جوامع محلی و تنوع فرهنگی آن می پردازد.
سرزمین پهناور ما ایران که به واسطه ی قرار گرفتن در مرکز یک چهار راه اقلیمی و به لحاظ تنوع اقلیم ، کشور چهار فصل نام گرفته است ، از چهار منطقه ی جغرافیای گیاهی و سه منطقه جانوری تشکیل شده است و به همین دلیل از زیستگاهها و تنوع زیستی کم نظیری برخوردار است . جاذبه های طبیعی ، بوم سازگان های متنوع کوهستانی تا کویری و بهره مندی از تنوع زیستی و تنوع فرهنگی ، میهن ما را جزء پنج کشور برتر جهان در زمینه ی بوم گردی قرار داده است.
استان مرکزی به دلیل تنوع آب و هوایی و ساختار زمین شناختی ویژه ، به عنوان یکی از مناطق مهم بوم گردی کشور مطرح است و می تواند منابع و امکانات لازم را برای طبیعت گردان و علاقمندان به گردش و مطالعه و تحقیق در خصوص جاذبه های طبیعی و حیات گیاهی و جانوری فراهم آورد . وجود چشمه های آب معدنی و آبگرم ، سرآب ها و سرچشمه های پرآب ، غارها ، کوهها ، دشتها و کویر و بیابنهای متعدد ، مناطق حفاظت شده ، امکانات اسکی روی برف و آب ، جلوه های زندگی عشایری و روستایی ، حیات غنی زندگی جانوری و پوشش گیاهی متنوع ، معادن و منابع زمین شناسی ، جاذبه های ژئوتوریسمی به ویژه نقوش برجای مانده از عملیات فرسایش آب و باد بر پیکره ی صخره ها و تپه ها و چشم اندازهای زیبا و بکر استان از جمله منابعی است که می توان با ساماندهی آن ، اقدامات موثری با هدف جذب گردشگران داخلی و خارجی و همچنین توسعه ی منطقه ای بخشهای مختلف استان انجام داد.
   استان مرکزی در عین حال با دارا بودن آثاری از سکونتگاهها و جایگاههای چند هزار ساله نظیر سنگ نگاره های تیمره و غارها و چشمه سارهای اسطوره ای ماقبل تاریخ و بناهای باستانی همچون نیایشگاه خورهه از دوره ی سلوکی – اشکانی و آتشکوه و قیز قلعه یا قلعه دختر و قلعه جوق و ... از دوره ی ساسانی و بناهای تاریخی دوره های بعداز اسلام ، جاذبه های فراوانی برای گردشگران علاقمند به تاریخ و فرهنگ این سرزمین دارد.